Terug naar het overzicht

Overgaan naar een nieuwe website? Dit is wat je moet weten voor je marketingcampagnes

Het overstappen naar een nieuwe website is een spannende onderneming. Het kan je organisatie frisse energie geven en nieuwe kansen bieden om je online aanwezigheid te verbeteren. Maar voordat je de sprong waagt, is het van belang om te begrijpen welke stappen je moet nemen om een soepele overgang te waarborgen. In deze blogpost bespreken we de onder andere de stappen om ervoor te zorgen dat je lopende marketingcampagnes ook goed blijven werken met de nieuwe website. 

De checklist voor een succesvolle website overgang

1. Back-up van de oude website

Voordat je ook maar iets wijzigt, zorg ervoor dat je een grondige back-up hebt van je oude website. Dit omvat alle inhoud, afbeeldingen, databases en bestanden. Het is jouw veiligheidsnet in geval van onverwachte problemen.

2. Contentmigratie

Verhuis al je waardevolle content, inclusief tekst, afbeeldingen, video’s en downloads, van de oude naar de nieuwe website. Dubbelcheck om er zeker van te zijn dat er niets ontbreekt of beschadigd is.

3. Grondige website test

Test de nieuwe website grondig voordat je deze live zet. Controleer of alle links werken, formulieren correct functioneren en interactieve elementen zoals knoppen zonder problemen reageren.

4. SEO-Overwegingen

Je hebt met je huidige site een bepaalde autoriteit opgebouwd in Google. Die autoriteit wil je natuurlijk behouden want dat draagt eraan bij dat je site beter gevonden wordt in de zoekmachines. Daarom is het van belang dat je bij de lancering van de nieuwe website zogeheten 301-omleidingen instelt. Daarmee verwijs je bezoekers die op een oude URL terechtkomen meteen door naar de nieuwe URL. Op deze manier behoud je de waarde van de Google zoekresultaten en krijg je dus meer bezoekers op je nieuwe website. Bekijk eens de blog van onze specialist Veerle voor praktische SEO-tips

5. Optimaliseer de laadsnelheid

De mogelijke impact van een nieuwe website is dat de laadtijd langer is dan bij de oude site. De snelheid van je website heeft van invloed op je conversiepercentage: je doelgroep haakt eerder af op het moment dat de laadtijd door de bezoekers van je website als langzaam wordt beoordeeld. Dus: controleer en optimaliseer vooral de laadsnelheid van je nieuwe website. Daar worden bezoekers blij van.

6. Beveiliging en Privacy

Implementeer beveiligingsmaatregelen zoals SSL-certificaten voor HTTPS en zorg ervoor dat je voldoet aan alle privacyvoorschriften en juridische vereisten.

7.  Werk sitemap en robots.txt-bestanden bij

Help zoekmachines de nieuwe site te indexeren door je sitemap.xml en robots.txt-bestanden bij te werken.

8. Communiceer met gebruikers

Als de overgang invloed heeft op gebruikers, zoals wijzigingen in inloggegevens of functies, communiceer dit dan duidelijk en biedt ondersteuning waar nodig.

9. SEO-controle en herindexatie

Blijf de prestaties van de nieuwe website volgen, inclusief zoekrangschikkingen. Pas je SEO-strategie aan als dat nodig is.

10. Promotie van de nieuwe website

Zorg ervoor dat de nieuwe website wordt gepromoot via sociale media, e-mailmarketing en andere relevante kanalen om het verkeer te vergroten.

Impact op je marketingcampagnes

De overstap naar een nieuwe website kan invloed hebben op lopende marketingcampagnes zoals sociale media, LinkedIn-advertenties en Google Ads. Hier zijn enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden:

Zorg ervoor dat alle links in je campagnes naar de nieuwe URL’s leiden om te voorkomen dat gebruikers op niet-werkende pagina’s terechtkomen.

Conclusie

Een soepele overgang naar een nieuwe website is essentieel om de impact op je marketingcampagnes te minimaliseren en de online prestaties van je bedrijf te verbeteren. Door deze checklist te volgen en samen te werken met professionals in webontwikkeling en SEO,  kun je ervoor zorgen dat de overgang succesvol is en nieuwe groeikansen biedt. Veel succes met je nieuwe website en je marketingcampagnes!

Dit artikel is geschreven door Fréderique. Vind je het een interessant artikel en praat je graag verder over dit onderwerp? Bel Fréderique op 071-302 00 77 of stuur een mailtje via info@olifantmedia.nl.

Bekijk ook

Zorg voor meer aanmeldingen voor je open dag met een Facebook event

Ga je een open dag voor jouw school of organisatie organiseren? Dan zet je natuurlijk vol in op een goede...
Blog
Social Media

Online marketing tips voor scholen: trek de beste omscholers aan voor het docentschap

Lerarentekort aanpakken met omscholingstrajecten We zien bij veel van onze klanten hetzelfde probleem, het vinden van goed en kundig personeel....
Tips
SEO

Google en AI. Wat gaat er veranderen? En word je straks nog gevonden?

Er zijn veel ontwikkelingen bij Google, het is de zoekbaas eindelijk gelukt om aan boord te stappen van de doordenderende...
Blog
Strategie